Reseguide Vilnius

Vilnius, staden man gärna återvänder till

Det finns en drömlik kvalitet över Vilnius, särskilt i det gyllene ljuset en sommarmorgon. Kullerstensgatorna slingrar sig mellan de väderbitna husen som hyser caféer, butiker och små hotell. Såriga minnen från andra världskriget bevaras och visas upp på muséer, minnesmärken påminner om förintelsen; tidigare ghetton, bevarade tortyrkammare och kyrkogårdar fyllda med krigets offer. Ändå bryter optimismen igenom den mörka historien. Staden känns som en stor by med gott om parker och ett generöst nöjesliv. Och detta är definitivt inte någon gammal östeuropeisk antikvitet. Artister, konstnärer, punkare och frihetsälskare ser till att Vilnius är en spännande och framåtsträvande stad. De som en gång rest hit, kommer gärna tillbaka.

Vilnius flygfoto

Sevärdheter och saker att göra i Vilnius, Litauens huvudstad

Katedraltorget

När torget byggdes på 1800-talet omringade vallgravar torget som gjorde att skeppen kunde segla till katedralens dörr. Innanför vallgraven fanns murar och torn, det enda som återstår är idag det 57 meter höga klocktornet nära katedralens västra del. Katedros aikstè, Vilnius.

Nationalmuseum - Palace of the Grand Dukes of Lithuania

Om du bara ska se ett museum i Vilnius, besök det här. Barock-palatset, byggt för 1600-talets mäktiga hertigar, har omarbetats för att ge huset en atmosfär av konst och historia. Här finns ett antal guidade visningar där du kan följa Litauens historia genom två millennier. Detta vita glänsande komplex är en potent symbol för ett revitaliserat och fritt Litauen. Katedros aikstè 4, Vilnius.

Katedralens klocktorn

Klättra upp för den knarrande trappan i det fristående klocktornet intill Vilnius-katedralen, en gång i tiden en del av stadens försvar. Det är en av stadens äldsta tegelbyggnader och stadens mest berömda landmärke. Vid 17 kan du höra klockorna ringa i flera minuter. Katedros aikstè, Vilnius.

Skt. Johannes Kyrka

Grundad 1387. Dess fristående klockstapel är den högsta byggnaden i Gamla stan och innehåller ett Foucault’s Pendulum som demonstrerar jordens rotation. Utsikten från toppen är fantastisk. Sv Jono gatvè 12, Vilnius.

MO Museum

Öppnade så sent som 2018. Samlingen av nutida litauisk konst och fotografi är landets första privata museum. En balanserad komposition av skarpa vinklar och polerat glas är resultatet av Daniel Libeskinds vision. Omkring 5000 konstföremål presenteras. Då och då bjuder man på roterande utställningar och tillfälliga konstnärliga events. Pylimo gatvè 17, Vilnius.

The Holocaust Museum

Förintelse-muséet berättar den osminkade sanningen om förstörelsen av Litauens en gång så levande judiska gemenskap, The Litvaks. Detta görs genom en samling av fotografier, dokumentation och förstahands-vittnesmål. Presentationen saknar helt moderna interaktiva inslag, men blir därför kanske ännu mer gripande. Många av föremålen är donerade av överlevande och av offrens familjer. Pamenkalmio gatvè 12, Vilnius.

Make Everything Great Again Vilnius graffitti
Missa inte heller:

Vilnius gamla stad som är östeuropas största gamla stad förtjänar verkligen sin Unesco-status. Stadsdelen är byggd under 1400- och 1500-talet och med sina vindlande gator, gömda innergårdar och gamla kyrkor bevaras känslan av gångna sekel. Make everything great again, 2016 målade konstnären MIndaugas Bonanu en muralmålning där Trump och Putin kysser varandra och där konceptet ”Make everything great again” blev viralt. Efter att målningen blev vandaliserad är målningen idag ommålad i rosa med budskapet ”Make empathy great again”, Sopeno gatvé. Frank Zappa Memorial, väster om Vilniaus gatvè förevigar rocklegenden Frank Zappa (som dog 1993) i form av en bronsbyst på ett 4,2 meter högt fundament i rostfritt stål.

Second hand i Riga

Shopping i Vilnius

Amatu Gildija

Här är man dedikerad att bevara och lära ut traditionella tekniker av keramik-framställning.  Butiken är ett myller av tillverkning och vackert hantverk. Det är en öppen verkstad, galleri med en ständigt koncentrerad aktivitet.  Prancisjikonu gatvè 4, Vilnius.

Terra Recognita

Artisten och designern Saulius Vaitiekunas har gjort slående, originella smycken av baltisk sten i många år och det finns mycket symbolism i hans verk. Juvelerarbutiken innehåller också ett galleri för hans övriga konst. Stikliu gatvè 7, Villnius.

Moustache Boutique

Designverkstad, specialiserad på unikt street-mode för män och kvinnor av litauiska designers. En del ovanliga accessoarer och presentartiklar finns också i sortimentet. Vilniuaus gatvè 28, Vilnius.

House of naive

Denna prydliga butik specialiserar sig på kvinnligt mode av litauiska designers som linnekostymer, skjortor och klänningar. Men också handgjorda skor, snygga handväskor och även lokalt producerad choklad som säljs i ovanliga smaker. Didzoji gatvè 38, Vilnius.

Lietuviski Drabuziai

Hit går man för att hitta kaxig design av Litauens kommande unga designers, ryggsäckar med budskap och färgglada strumpor, speciellt roliga är Trump/Putin-sockorna med budskapet ”Make everything great again” från den berömda muralmålningen i Vilnius. Traku gatvè 6, Vilnius.

Roof top restaurant Vilnius

Restauranger i Vilnius

Balsac

Denna franska bistro serverar klassiska franska rätter i en elegant miljö; ankconfit som smälter i munnen, tournedos de boeuf och parad-desserten tarte tatin (en karamelliserad äppelkaka). Matsalen är liten, så boka i förväg för att undvika besvikelse. Tel +370 614 892 23

Saviciaus gatvè 7, Vilnius.

Panorama Gourmet

Vilnius bästa foodcourt, inhyst i ett köpcenter, är en favorit bland lokala matälskare. Här finns biffar på Buceris, dumplings hos Gan Bei City och pizza hos Pinavija. Missa inte bakverken hos Ali Sokoladiné. Tel:  +370 686 390 60, Saltoniskiu gatvè 9, Vilnius.

Etno Dvaras

Ja, det är en kedja. Och ja, temat ”Litauens landsbygd” är gulligt i överkant. Men vi älskar detta tempel av litauisk matkultur. Det är någonting omedelbart tillfredsställande över dessa monumentala högar av potatispannkakor, skivor av fläskkött och generösa dumplings. Tel: +370 656 136 88, Pilies gatvè 16, Vilnius.

Capo

Här serveras autentiskt sicilianskt kök i en trendig barmiljö. Pizzorna toppade med ingredienser av hög kvalitet är särskilt goda. Tel: + 370 612 999 32, Stuokos-Guceviciaus gatvè 7, Vilnius.

Vegafe

Veganska principer som ingen vitlök och ingen lök följs här. Designen är enkel och sparsmakad, maten både delikat och virtuost tillagad. Skölj ner maten med ett alkoholfritt ingefäravin. Tel: +370 659 774 11, Totoriu gatvè 3, Vilnius.

bartender blandar drinkar i Vilnius

Uteliv och barer i Vilnius

Nomads

Denna lilla intima cocktail-bar med sammetsstolar är en del av ett världsomspännande koncept. Var och en av de nio olika drinkar som serveras (de byter varje månad) innehåller ingredienser från ett speciellt land och kultur. Tel: +370 676 089 11  Didzioji gatvè 5, Vilnius.

Amy Winehouse

Det är svårt att motstå denna bohemiska vinbar, uppkallad efter den höghårade sångerskan. Billig prosecco på kran och ett bra urval av vin från både den gamla och den nya världen. Den upplysta terrassen är perfekt en sommarnatt. Basanaviciaus gatvè 14A, Vilnius.

Bukowski

Denna karismatiska bar har en terrass på baksidan. De serverar fatöl, ett digert program av poesiuppläsningar, musik och andra evenemang. Bukowski har en opretentiös och välkomnande atmosfär. Tel: +370 640 588 55, Visu Sventu gatvè 7, Vilnius.

Soho

Stolt, vänlig och partygalen, Soho kallar sig själv Litauens populäraste LGBTQ-klubb. En vanlig kväll spelar DJ:n house och pop. Speciella kvällar tar något liveframträdande över. Tel: +370 699 395 67, Svitrigailos gatvè 7/16, Vilnius.

In Vino/Portobello

Detta mycket populära ställe i gamla stan har delat upp sig. Den glamorösa vinbaren In Vino finns kvar, men har upplåtit halva sitt utrymme till den engelska puben Portobello. I ena änden av innergården ser du bord med tända ljusstakar och fantastiska viner man kan köpa på glas. På andra sidan är det fatöl och röda telefonkiosker som gäller. Tel: +370 521 212 10, Ausros Vartu gatvè 7, Vilnius.

Utsikt över staden Vilnius

Vädret i Vilnius

Ganska likt det svenska vädret. Våren bjuder på mellan 11 och 18 grader i april och maj. På sommarens uteserveringar kan temperaturen komma upp till 20 till 22 grader. Under hösten sjunker termometern till runt 10 grader. Minusgrader och snö på vintern.

Flyg till Vilnius

Direktflyg till Vilnius International Airport tar ca 1 timme och 25 minuter.

Karta Vilnius

Kortfakta Vilnius

Land

Litauen

Valuta

Euro

Klädsel

I princip samma klädsel som i Sverige.

Flygplats

Vilnius International Airport ligger ca 8 kilometer söder om Vilnius.

Folkmängd

538 747

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme

Mat & dryck

Litauiska köket innehåller livsmedel som passar till dess kalla och fuktiga klimat, med korn, potatis, råg, betor, bladgrönsaker, bär och svampar, och mjölkprodukter är en av landets specialiteter

Telefon

Landsnummer +370

Språk

Litauiska

Flygtid

Ca 1 tim, 25 min

Shopping

Smycken av bärnsten, linnetyg, keramik och vävda tyger.

Kreditkort

Stort nätverk av uttagsautomater men utanför städerna kan det vara bra att ha tagit ut kontanter i förväg. Automaterna accepterar kredit- och betalkort som Mastercard, Visa, Maestro m fl.

Religion

Katolicism och rysk-ortodoxt

Visum

Visum krävs normalt sett inte.

El

Adapter behövs inte

Vaccination

Inga obligatoriska. Hör med läkare eller vaccinationscentral.

Be om offert

Offertförfrågan