Reseguide Riga

Riga, från Sveriges största stad till europeisk metropol

De gotiska spirorna som dominerar Rigas gamla stad förmedlar stränghet, men det är den livsbejakande art nouveau-arkitekturen som speglar själen i denna vibrerande, kosmopolitiska metropol. Den största av de baltiska huvudstäderna. Riga var också den största staden i det svenska imperiet under 1600-talet. Turisterna kommer året runt, lockade av ljudet av musiken och skratten från de många barerna och pubarna. Riga ligger en flygtimme bort från Sverige. Det är nära till allt i denna lagom stora huvudstad. Och stadens dramatiska historia är också nära kopplad till vår egen. Kurorten Jurmala ligger ca 15 km från Rigas flygplats. Varför inte kombinera stadslivet med lite sol och bad?

stranden i Jurmala

Sevärdheter och saker att göra i Lettlands huvudstad Riga

Esplanaden

Esplanaden är en stor park full med tallar, träbänkar och utomhus-caféer. På ena sidan av parken ståtar The Latvian National Museum of Art, på den andra reser sig den ryska ortodoxa katedralen majestätiskt. Parken brukade vara fylld av Sovjettidens statyer, den enda kvarvarande påminnelsen om den eran är idag Rainis staty. I hörnet K. Valdemãra iela och Elizabetes iela, Riga.

Svarthuvudbrödernas Hus

Svarthuvudbrödernas Hus i Riga var en gång i tiden känt för sina vilda partyn. En kall julaftonskväll 1510 var det ett gäng ungkarlar fulla av all möjlig julsprit som släpade en stor tall upp till klubbhuset och prydde det med allehanda blommor. Från och med då blev det en årlig tradition att pryda julträdet, vilket till slut spred sig över världen. Det ursprungliga huset, byggt 1344, bombades 1941 och blev totalförstört av ryssarna sju år senare. På något märkligt sätt överlevde originalritningarna och huset med sin utsmyckade struktur återskapades 2001 då Riga fyllde 800 år. Rãtsa laukums 7, Riga.

Katedralen i Riga

Denna enorma katedral, byggd 1211, är den största medeltida kyrkan i Baltikum. Interiören är fylld av stengravar. Framstående medborgare betalade för att bli begravda så nära altaret som möjligt. Katedralen hör definitivt till en av Rigas mest berömda sevärdheter. Doma laukums 1, Riga

Svenskporten

Uppförd i stadens medeltida mur 1698 när svenskarna regerade. Gustav ll Adolf gick in genom porten 1621. Den är det enda som finns kvar av den gamla stadsmuren. Porten leder till Gamla Rigas smalaste och charmigaste gata. Torna iela 11, Riga

Lettlands nationella konstmuseum

Muséet är en imponerande byggnad som färdigställdes i barock-klassisk stil 1905. Målningarna representerar alla betydande konstnärer från 1700-talet till sena 1900-talet. K. Valdemara iela 10A, Riga.

Museum of the Barricades of 1991

Lettlands självständighet blev verklighet efter enorma insatser av befolkningen. En av de viktigaste aktionerna var barrikaderna som byggdes av stadens invånare runt signifikanta offentliga byggnader i huvudstaden. Letter från alla samhällsklasser förenades i att förhindra ryssarna att ta över huvudstaden. Detta excellenta museum drivs av barrikad-veteranernas organisation. Det är rörande och professionellt på samma gång. Krãmu iela 3, Riga.

kullerstensgata i gamla riga

Missa inte heller:

Rigas gamla stad består av vindlande kullerstensgator och upplevs bäst planlöst strosande med många möjligheter till en paus på någon av de många caféerna och barerna.

Spa i Riga finns på många av de större hotellen med behandlingar som kroppsinpackning med choklad, massage med heta bärnstenar, mandelpeeling och kroppswrapping. Jurmala är Lettlands främsta kur- och badort med sina kilometerlånga långgrunda sandstränder. Staden Jurmala har dessutom bra restauranger och historisk charm. Jugendhusen inom triangeln Elizabetes, Alberta och Strelnieku iela i Riga utgör Euopas tätaste jugendområde med vackra byggnader med torn och utsmyckningar utöver det vanliga. Cesis, Litauens mest spännande medeltida stad, har ett fantastiskt slott och utmärkta matställen. Den är bara två timmar bort med tåg.

färgglada koppar Riga

Shopping i Riga

Elina Dobele

Den erkända lokala designern Elina Dobele specialiserar sig på utsökta handgjorda skor för män och kvinnor. Det är helt hantverksmässigt framställda produkter, lika konstfulla som de närliggande art nouveau-pärlorna. Mednieku iela 7, Riga.

Art Nouveau Riga

Precis bredvid Alberta iela, hittar du detta ställe som har ett utbud av föremål i art nouveau-design samt souvenirer, guider och vykort.

Ars Tela

I denna designshop hittar du lettiska tyger vävda i gammaldags vävstolar. Inspirationen hämtas från lantliga scenerier, de jordfärgade tygerna har traditionella mönster och sammanvävs med fibrer av silke och kaschmir som blir till scarves, tröjor, filtar och annat. Smilšu iela 18, Riga.

Riga Central Market

Ta dig tid att botanisera i Rigas gigantiska saluhallar mellan Centralstationen och floden Duagava. Byggnaden har ett förflutet som hangar åt zeppelinare. Riga Central Market är en av de största marknaderna i Europa och valdes in på UNESCO:s världsarvslista 1998. Negu iela 7, Riga.

Restauranger i Riga

Lido Beer Garden

Det känns som om man har kommit in i ett gammalt lettiskt bryggeri. Under sommaren öppnar man upp emot gatan, borden balanserar på kullerstenarna och formar namnet ”Beer Garden”. Njut av god traditionell mat och husbryggd öl. Tel: + 371 67 222 431 Tirgonu iela 6, Riga.

Valtera

Landsbygden kommer till stan. Det är mottot för denna moderna restaurang som jobbar med ett antal småskaliga producenter i Lettlands bördiga inland. Kött, ostar, grönsaker, frukt och bröd har finfin härkomst.  Menyn varierar efter säsong och vinlistan är bra. Tel: +371 29 529 200, Miesnieku iela 8, Riga.

Gutenbergs

Hotel Gutenbergs takterrass i hjärtat av gamla Riga fokuserar på lokala favoriter, fräscha skaldjur och kötträtter. Vinlistan är lång och utsikten är minst sagt hänförande. Tel:  +371 67 814 090, Doma laukums 1, Riga.

Lido Origo

Rigabor av alla sorter stannar till vid denna livliga cafeteria, bara några meter från biljettluckan i den lilla centralstationen. Lidos oslagbara favoriter av hög kvalitet och låga priser är tydligt exponerade. Ta en bricka, tiden i cafeteria-kön är värd besväret. Borden utanför har utsikt över det stora stationstorget, där finns det alltid levande och gratis underhållning på livets teater. Tel:  +371 27 823 316, Origo Shopping Centre 2, Riga.

Molto Grill & Wine

Njut av gatulivet från den stora skuggade terrassen på detta hippa, italienskinspirerade café. Ta en bruschetta med ett glas vin från den innehållsrika listan, eller gräv i en kryddig bouillabaisse eller någon annan medelhavsinspirerad rätt. Tel: +371 67 305 900, Gertrudes iela 20, Riga.

Vincents

Denna restaurang har serverat kungligheter och rockstjärnor (Japanska kejsar Akihito, Prince Charles, Elton John med flera) mitt i den iögonfallande van Gogh-inspirerade miljön. Chefskocken Oskars Sprukts är en stjärna i Slow Food-rörelsen och han skapar sin oupphörligen ändrade meny huvudsakligen med råvaror från småskaliga lokala lettiska bönder. Storslagen vinlista. Tel: +371 29 422 446, Elizabetes iela 19, Riga.

Utsikt över Riga från Skyline Bar

Uteliv och barer i Riga

Folkklubs Ala Pagrabs

En stor grotta fylld av bubblande, ölpumpad glädje, folk-punk musik, dans och lettisk nationalism, det här är ett typiskt Riga-hak. Baren strävar efter att återspegla hela mångfalden inom lettisk ölproduktion. Alternativ finns i form av lokal cider, fruktvin och šmakouka moonshine. Bland snacks och billiga smårätter är kartupelu pankukas (potatispannkakor) superba. Tel: +371 27 796 914, Peldu iela 19, Riga.

Kanepes Kulturas Centrs

Denna slitna före detta musical-skola är idag ett kulturcenter med en fantastisk bar. Välj bland ett rikligt utbud av hantverksöl, sätt dig sedan på en udda gammal trästol eller sjunk ner i en bekväm soffa på den stora terrassen. Ofta uppstår vild dans, ibland visas konstnärliga filmer, andra kvällar improvisationsteater. Tel: +371 29 404 405, Skolas iela 15.

Taka

Välkommen till en veteran i det hipstertäta Miera iela-distriktet som bjuder på ljusa väggmålningar och extra bekväma soffor. Detta är ett perfekt ställe att prova hantverksöl från Lettlands bästa små bryggerier. Eller varför inte prova hemgjort äppelvin samtidigt som du lyssnar på den karaktäristiska underground-musiken. Tel: +371 20 030 983, Miera iela 10, Riga.

Skyline Bar

Skyline Bar är belägen på 26:e våningen på Radison Blu Hotel Latvija och erbjuder en svepande och hänförande vy över Riga. Den glammiga interiören gränsar till parodisk. Publiken är en mix av guldkorts-typer, turister och de som inte kan gå förbi en spegel utan att titta på sig själva. Här bjuds fantastisk utsikt och fascinerande insikt i mänsklig fåfänga. Tel: +371 67 772 288, Elizabetes iela 55, Riga.

Vädret i Riga

Väderleken i Riga påminner om vädret i södra Sverige. April/maj mellan 10 och 15 grader. Sommaren bjuder på 20 till 22 grader. Under hösten sjunker temperaturen till runt 10 plus. November till mars är det minusgrader och ofta snö.

Flyg till Riga

Direktflyg till Riga International Airport tar ca 1 timme och 15 minuter.

Karta över Riga

Fakta om Riga

Land

Lettland

Valuta

Lats

Klädsel

I princip samma klädsel som i Sverige.

Flygplats

Riga International Airport (ca 11 km till centrala Riga)

Folkmängd

826 000 invånare

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme

Mat & dryck

Vanliga ingredienser i lettiska recept är bland andra potatis, vete, korn, vitkål, lök, ägg och fläsk. Lettisk mat är ofta ganska fet, och med få kryddor. Ett typexempel på en lettisk maträtt är kokta, gråa ärtor med baconbitar.

Telefon

Landsnummer +371

Språk

Lettiska och ryska

Flygtid

Ca 1, 15 tim 

Shopping

Smycken av bärnsten, lettiskt linnetyg, frukt, kläder, väskor, skor m.m. billigt på centralmarknaden. 

Kreditkort

Stort nätverk av uttagsautomater men utanför städerna kan det vara bra att ha tagit ut kontanter i förväg. Automaterna accepterar kredit- och betalkort som Mastercard, Visa, Maestro m fl.

Religion

Protestantism, katolicism och rysk-ortodoxt

Visum

Visum krävs normalt sett inte.

El

Adapter behövs inte

Vaccination

Inga obligatoriska. Hör med läkare eller vaccinationscentral.

Be om offert

Offertförfrågan